Anhydrietvloer | niet arbeidsintensief, en dus goedkoop

De Anhydrietvloer

Wij kunnen op korte termijn een Anhydrietvloer leveren, eventueel met vloerverwarming. Een anhydrietvloer is een gipsgebonden gietvloer. Een anhydrietvloer kan heel goed toegepast worden in een droge ruimte op schuimbeton met vloerverwarming. Wilt u een offerte voor een Anhydrietvloer? Wij kunnen die snel voor u maken. Anhydriet is niet geschikt voor natte ruimtes, voor de natte ruimte gebruiken wij onze snel drogende cementgietvloer. Doordat de cementdekvloer net als anhydriet in vloeibare vorm over het stortoppervlakte verdeelt, loopt het zelf waterpas. Een anhydrietvloer is dan ook een hele vlakke vloer. Let op: een anhydrietvloer is géén eindvloer! Er moet dus nog een vorm van vloerbedekking (parket, laminaat, PVC, tegels, etc.) op. De anhydrietvloer is net als onze zandcementgietvloer na 24 uur beloopbaar, maar moet (afhankelijk van de dikte) nog wel goed drogen. De droogtijd van anhydriet bedraagt ongeveer 1 week per centimeter dikte. Bij een gemiddelde anhydrietvloer van 6 cm dik is dat dus een volledige droogtijd van 6 weken. Als een anhydrietvloer te zwaar is kunt u ook kiezen voor een Magnesietvloer van Woodstock of u kunt kiezen voor een mooie woonbetonvloer als dekvloer.
De Anhydrietvloer kan binnen 1 week geleverd worden

Anhydrietvloer

De voordelen van een anhydrietvloer

 • Door goede warmtegeleiding perfect te combineren met vloerverwarming
 • Zelf-nivellerend: het loopt vanzelf waterpas
 • Productieproces is niet arbeidsintensief en relatief goedkoop
 • Geschikt voor grote oppervlaktes
 • Geschikt voor afwerking met alle soorten eindvloeren
 • Weinig kans op scheurvorming
 • Heel erg vlak
 • Overal even sterk
 • Al beloopbaar na 24 uur

Droogtijd

Een anhydrietvloer moet 2 à 3 dagen drogen voordat de vloer beloopbaar is. De vloer heeft per centimeter dikte één week nodig om te drogen. Een vloer van 6 cm dik is dus na 6 weken helemaal droog. Ook temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op de droogtijd.

Dikte

Een anhydrietvloer heeft meestal een dikte van 3 tot 6 centimeter. Doordat een anhydrietvloer nogal dun is blijven de materiaalkosten laag. In combinatie met vloerverwarming raden we meestal een anhydrietvloer aan met een dikte van zo'n 6 centimeter.

Verven

Het is mogelijk om een anhydrietvloer te verven met behulp van speciale producten. Wij raden u dit echter af omdat een anhydrietdekvloer in principe geen eindvloer is. De vloer moet dus nog worden afgewerkt met een eindvloer zoals parket, laminaat, of PVC.

Video anhydrietvloer storten

In de bovenstaande video is goed te zien dat een anhydrietvloer makkelijk kan uitvloeien, waardoor het aanbrengen van deze vloer makkelijk en snel verloopt. Hierdoor is een deze vloer vaak een betere keus dan een zandcementvloer.

Afwerking

Een anhydrietvloer is een erg vlakke vloer en kan worden afgewerkt met de meeste soorten vloerbedekking. Wij leveren de vloer op met een marge van ongeveer 10 millimeter. De anhydrietvloer kan eventueel nog vlakker worden gemaakt met egaline. Wij raden aan om altijd te overleggen met de partij die de vloer afwerkt.

Anhydrietvloer schuren

Wilt u een anhydrietvloer betegelen? Dan is het verstandig om uw vloer eerst te schuren. Door de vloer te schuren hecht de tegellijm zich beter aan het vloeroppervlak. Verder egaliseert u zo de vloer nog meer. Bent u handig en wilt u geld besparen? Dan kunt u de anhydrietvloer misschien zelf schuren. Verschillende verhuurbedrijven, bijvoorbeeld Bo-rent, hebben een betonschuurmachine in hun assortiment.

Anhydrietvloer schuren

Alternatieven voor anhydriet

Nadelen van anhydriet zijn er bijna niet. Bent u op zoek naar een dekvloer dan raden we eigenlijk altijd anhydriet aan, een enkele uitzondering daargelaten. Eén zo'n uitzondering is een vochtige ruimte; hier is anhydriet minder voor geschikt. Voor badkamers kunt u dan ook beter voor een zandcementdekvloer kiezen. Zandcement kan, in tegenstelling tot anhydriet, ook makkelijker op afschot worden gelegd. En badkamervloeren moeten deels op afschot worden gelegd om de waterafvoer goed te kunnen regelen. De tweede uitzondering vinden we terug bij oudere panden waarvan de vloeren niet veel gewicht mogen dragen. In dat geval raden wij een magnesietvloer aan als dekvloer; dit is de lichtste dekvloer die er bestaat.

betonvloer ipv van een anhydrietvloer?

De betonvloer is een zeer goed alternatief voor een anhydriet vloer. Dit heeft niet alleen te maken met de eigenschappen van de betonvloer zelf, maar ook met de manier waarop een betonvloer wordt aangebracht en de prijs ervan.
Betonvloer: zwaar en duur

Een zandcementvloer doet dienst als dekvloer. Een dekvloer moet altijd nog worden afgewerkt met een eindvloer, en is dus geen woonvloer. Door de komst van de woonbetonvloer, een combinatie van een isolatielaag van schuimbeton met een dekvloer van woonbeton is dat ook een oplossing, en zal de oude zandcementvloer steeds minder gebruikt worden.

Waarom zandcementvloer

In de eerste plaats is het leggen van zandcementvloeren fysiek heel zwaar. Zo zwaar dat de arbeidsinspectie liever niet heeft dat zandcement gebruikt wordt. Zeker niet als er een alternatief is dat minder zwaar is om aan te leggen. En dat alternatief is zandcementgietvloer en woonbeton zeker. Waar zandcement erin ‘gesmeerd’ moet worden, kunnen zandcementgietvloer en woonbeton ‘gegoten’ worden via slangen. Een stuk minder zwaar werk. Daarnaast gaat het betreden van anhydriet en woonbeton ook een stuk sneller. En dat merkt u in de bouwplanning en de kosten.
De schuimbetonvloer

Bij de aanschaf van de schuimbetonvloer heeft u de keuze uit twee opties. Als isolatielaag gebruiken we natuurlijk altijd schuimbeton, maar wat er op het schuimbeton komt is afhankelijk van welke eindvloer u wilt. Gaat u voor een betonvloer, dan gieten we die direct over het schuimbeton heen (eventueel met vloerverwarming). Wilt u liever een andere eindvloer (parket, laminaat, PVC, tegels, tapijt) dan gieten we over het schuimbeton een laag van anhydriet of zandcement (eventueel op vloerverwarming). Op het anhydriet en de zandcement gietvloer kunt u dan vervolgens een eindvloer naar keuze leggen.
Zandcement in vochtige ruimtes

Ondanks alle nadelen van zandcement, is er een plek waar zandcement nog steeds het beste tot zijn recht komt: de badkamer. In vochtige ruimtes is zandcement namelijk nog altijd de beste optie. Dit komt omdat anhydriet niet heel goed tegen vocht kan. Zandcementgietvloer en de betonvloer kunnen dit wel.

Nadelen van anhydrietvloeren

 • Relatief zwaar
 • Niet geschikt voor vochtige ruimtes
 • Lastig op afschot te leggen

Totaalpakket met schuimbeton, vloerverwarming en eindvloer

U kunt een anhydrietvloer ook combineren met schuimbeton, vloerverwarming en een eindvloer. Doordat wij samenwerken met verschillende specialistische bedrijven kunnen wij u een uniek totaalpakket aanbieden. In dit pakket zit een isolatielaag van schuimbeton, een dekvloer van anhydriet met vloerverwarming en een eindvloer van Woodstock naar keuze. Als eindvloer hebben wij diverse prachtige laminaat- en parketvloeren in ons assortiment. En bent u toch meer van de betonlook, dan is de woonbetonvloer misschien wel iets voor u. Kiest u voor een woonbetonvloer heeft u echter geen dekvloer van anhydriet nodig.

Door diverse producten te combineren kunnen we u een betere prijs aanbieden. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Vloerverwarming

Anhydrietvloer

Anhydriet is zo goed te combineren met vloerverwarming, omdat het warmte perfect geleidt. Doordat anhydriet zeer vloeibaar is, omhult het de verwarmingsbuizen voor de volle 100%. Hierdoor heeft u bijzonder weinig warmteverlies en bespaart u flink op uw energiekosten. Wel is het belangrijk dat u zich aan het opstartprotocol van de vloerverwarming houdt. Doet u dit niet, is er kans op scheurvorming.

De eindvloer

Eindvloer

Op de anhydrietvloer moet nog een traditionele vorm van vloerbedekking gelegd worden: de eindvloer. Zelf hebben wij prachtige laminaat- en parketvloeren in ons assortiment. Wij raden dus aan om anhydriet niet als eindvloer te gebruiken. Wilt u dit toch, kunt u anhydriet eventueel verven. Dit doet u met een speciale verf. Neem contact met ons op voor een advies op maat hierover.

De prijs van een anhydrietvloer

Het leggen van een anhydrietvloer is niet heel arbeidsintensief (zeker vergeleken met een zandcementdekvloer). Hierdoor is anhydriet relatief goedkoop. U moet er wel rekening mee houden dat de uiteindelijke prijs afhankelijk is van nog een aantal factoren. Bijvoorbeeld of de stortplek makkelijk te bereiken is en wat de oppervlakte van de te storten vloer is. Wilt u weten wat uw precieze prijs is? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

shares