Bij glasverwarming, ook IQ Glas genoemd, komt de warmte niet uit een radiator, maar van het glas!! Aan glas wordt een metaalcoating toegevoegd die warmte uitstraalt wanneer hij onder elektrische spanning wordt gezet. De raampartijen worden via een thermostaat geregeld. Net als bij een klassieke verwarming (cv en radiatoren) kun je dus de gewenste temperatuur instellen. Wanneer er in een ruimte te weinig glas is om de gewenste temperatuur te bereiken, kan het glas aangevuld worden met bijvoorbeeld een verwarmde spiegel of een glasradiator. De tendens vandaag is dat glas verwarmd wordt, waardoor er nauwelijks nog warmteverliezen naar buiten zijn en alle warmte in de woning zelf wordt benut.

Glasverwarming

De voordelen van glasverwarming

  • Radiatoren zijn niet meer nodig
  • Past in elk kozijn
  • Geen condenseren ramen
  • Minder stofverplaatsing

Glasverwarming vraagt elektriciteit

Verwarmde beglazing bestaat al enkele jaren, maar was een omstreden vorm van verwarming omdat het elektriciteit vraagt. Maar met eigen zonnepanelen op het dak is het juist wel een goede investering. Bovendien heeft verwarmend glas een hele hoge isolerende waarde. En dat betekent dat er weinig energie nodig is om een behaaglijke temperatuur te brengen en aan te houden.

Geen radiatoren

Met glasverwarming worden de radiatoren onder of voor de ramen overbodig, wat een belangrijke plaatsbesparing oplevert, en natuurlijk een vermindering van het gasverbruik. Door de verwarming van de ramen slaat de centrale verwarming weer minder vaak aan. Je energierekening wordt voor ongeveer 70% bepaald door het gasverbruik. Doordat de centrale verwarming minder hard hoeft te werken, spaar je op je gasverbruik.

Glasverwarming is een verwarmingssysteem

Glasverwarming is mogelijk voor de verwarming van een enkele ruit, als bijverwarming. De investering is dan echter relatief kostbaar. Glasverwarming is, net als een cv-installatie met radiotoren, een compleet verwarmings systeem. De kosten voor glasverwarming zijn moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de situatie bij je thuis.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.