Bent u aan het overwegen om uw houten vloer te isoleren? Houten vloeren dragen ​​meestal bij aan de charme van het huis. Echter kunnen deze vloeren erg koud aanvoelen. Vooral door de koude wind die in de kruipruimte wordt opgewekt. Gelukkig zijn houten vloeren geschikt voor goede isolatiemaatregelen. Vloerisolatie zorgt ervoor dat u warme voeten heeft en een lage energie nota. In dit artikel bespreken we de beste maatregelen om uw houten vloer te isoleren.

Houten vloer isoleren

Waarom moet ik mijn houten vloer isoleren?

De kans is groot dat u nog niet helemaal weet waarom uw vloer geïsoleerd moet worden. Daarom vraagt u zich af: 'Waarom moet ik mijn houten vloer isoleren?'. Hier geven we antwoord op deze vraag. Want er zijn veel voordelen voor het isoleren van een houten vloer.

  1. Houten vloeren hebben altijd kieren, ook al zijn die onzichtbaar. Daardoor verlies je meer warmte dan je denkt!
  2. Houten vloeren zijn doorgaans dunner dan u denkt. Het hout isoleert wel een beetje, maar het is niet erg goed. Daarom wordt hout niet als isolatiemateriaal gebruikt: hout is te gemakkelijk voor koude of warme lucht om er doorheen te gaan.
  3. De temperatuur onder de vloer is veel lager. In de zomer is dit geen probleem. Maar in de winter komt koude lucht uit de kruipruimte het huis binnen. Dit merkt u vaak niet want de verwarming houdt het huis op de juiste temperatuur.
  4. Heeft u vloerverwarming? Dan is vloerisolatie bijzonder belangrijk! Er gaat een groot deel van de warmte naar beneden in plaats van omhoog. Op deze manier kan door een goede vloerisolatie veel meer energie worden bespaard.

Houten vloer isoleren kruipruimte

Wilt u gaan isoleren dan is het aanpakken van de onderkant van de begane grondvloer niet de meest efficiënte stap. Hoe goed dit ook gebeurt, u blijft altijd last houden van wat vocht en tocht. Een betere oplossing is om de hele kruipruimte met schuimbeton op te vullen. Schuimbeton is beter dan bijvoorbeeld wol of kunststof isolatieplaten (tempex), folie-isolatie of met gespoten isolatieschuim. Het optimaal isoleren van uw huis begint met het isoleren van de kruipruimte met schuimbeton. Wij van Woodstock kunnen dit probleem goed oplossen. We hebben al een informatief artikel over kruipruimte isoleren geschreven. Wij raden u aan om die te lezen.

Soorten kruipruimte isolatie

U kunt meerdere soorten isolatie gebruiken bij het isoleren van uw kruipruimte zoals:

  • Schelpen
  • Isolatieparels
  • Isolatiechips

Schelpen

Schelpen hebben van nature een sterke isolerende werking en vormen tevens ook nog eens het meest duurzame isolatiemateriaal dat er op de markt is terug te vinden. De schelpen worden in de kruipruimte geblazen door middel van een pomp. Wel verliezen schelpen hun werking als ze onder water komen en zijn zeer zwaar (700 kilo per kubieke meter).

Isolatieparels

Isolatieparels is in principe piepschuim isolatie dat gemaakt is van EPS. De parels zijn niet alleen gemakkelijk in de kruipruimte te storten (ook als deze onbegaanbaar is), bovendien blijven de parels op beperkte hoogte drijven en lijden geen schade aan vocht. Hierdoor vormen ze een goede mogelijkheid voor kruipruimtes waar water in staat.

Isolatiechips

Isolatie chips bestaan uit koolstof en waterstof. Deze chips worden in de kruipruimte gestort of geblazen. Het gebruik van isolatiechips in de kruipruimte is erg populair maar er moet gezegd worden dat dit isolatiemateriaal eerder een matig isolerende werking heeft.

Houten vloer isoleren van bovenaf

Heeft u geen kruipruimte? Of wilt u de kruipruimte niet isoleren? Dan kun u het beste een 'ademend' materiaal gebruiken als isolatie onder de dekvloer. Denk aan glaswol of steenwol. Minerale wol heeft ook het voordeel van een goede geluidsdemping. Als u lawaai van de ruimte boven of onder wilt voorkomen, is glaswol geschikt. Het is niet geschikt om dichtere materialen (zoals PIR of EPS) te gebruiken in combinatie met hout. Als dit materiaal wordt gebruikt, kan het hout niet ademen en kunnen vochtproblemen (zoals schimmel) ontstaan.

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Heeft u houten vloeren maar geen kruipruimte en wilt u toch isoleren? Dan kunt u bovenstaande methoden ook gebruiken om de vloer te isoleren. Bij houten vloeren kunt u de planken verwijderen zodat de onderkant van de vloer nog geïsoleerd kan worden. Verwijder om de paar meter meerdere verdiepingen. Breng vervolgens isolatiemateriaal aan, en leg de plaat terug.

Houten vloer isoleren steenwol

Uw houten vloer isoleren met steenwol is een zeer geschikte optie voor de isolatie. De steenwolplaten van bijvoorbeeld knauf plaatst u aan de onderkant van de vloer. Deze beperken de geluidsoverlast en zorgen ervoor dat je direct minder energie verliest. Steenwol is niet brandbaar en kan de brandveiligheid van de woning direct verbeteren.

Wat is steenwol isolatie?

Steenwol is een isolatiemateriaal gemaakt van verschillende steensoorten zoals basalt en diabaas. Het wordt gebruikt voor thermische isolatie van gebouwen. De samenstelling van steenwol bestaat uit verschillende soorten steen. De steenmassa wordt op hoge temperatuur gesmolten en daarna weer met veel energieverbruik behandeld. Dit is niet duurzaam. Daarentegen is het goedkoop en makkelijk in gebruik. De isolerende werking is iets slechter dan glaswol. Alleen heeft steenwol wel een betere geluidsisolatie. Let bij gebruik van zachte dekens zoals steen- en glaswol op bij natte ruimtes of vochtige ruimtes. Want zachte dekens kunnen slecht tegen vocht.

Houten vloer isoleren piepschuim

EPS staat voor "Expanded Polystyrene". Ook wel piepschuim of tempex genoemd. De EPS-isolatieplaat is gemaakt van polystyreendeeltjes, die in een mal kunnen worden geëxpandeerd en aan elkaar kunnen worden gelijmd. Tijdens dit expansieproces ontstaan ​​er veel belletjes in de EPS-parel. Waardoor de EPS een grote hoeveelheid stilstaande lucht bevat. 98% van het volume van de EPS-plaat bestaat uit lucht. Daarom is dit isolatiemateriaal erg licht en heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Stilstaande lucht is een goede isolator.

Piepschuim slecht voor het milieu

Er weinig grondstof nodig is om EPS isolatieparels te maken. Maar dit maakt EPS niet direct de meest milieuvriendelijke oplossing. Het basismateriaal blijft immers kunststof. Om kunststof te kunnen fabriceren is er aardolie nodig en worden er allerlei chemische producten gebruikt. Daar staat wel tegenover dat EPS volledig recyclebaar is en dat het geen irriterende stoffen bevat zoals minerale wol. Wij raden piepschuim af om te gebruiken al isolatiemiddel omdat dit zeer milieubelastend is. 

Houten vloer isoleren tegen geluid

Als je geluidsoverlast wilt beperken, zijn houten vloeren meestal niet de ideale keuze. U herkent misschien de krakende planken en harde voedstappen. Het contactgeluid van houten vloeren is meestal luid. Als uw vloer is uitgerust met thermische isolatie, betekent dit niet noodzakelijk dat uw vloer ook geïsoleerd moet zijn om lawaai en trillingen te voorkomen. Voor het beste resultaat raden we aan houten vloeren op twee manieren te isoleren. Ten eerste moet de door de vloer overgebrachte trilling worden onderbroken. Zwevende vloer (of zwevende dekvloer) is de meest effectieve keuze. Daarnaast is het raadzaam om met het geluid in de kamer om te gaan. Als er veel weerkaatsing in de kamer is, wordt het geluid van schoenen en voetstappen op de vloer gereflecteerd.

Categorieën: Isolatie

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.