Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

De infrarood straling wordt opgewekt door het koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, zal de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basis film geprint als een serie parallel geplaatste banen. Dwars op deze banen is aan iedere zijde een geleidende koperen strip geplaatst die in direct contact staat met de koolstof vezel via een zilveren strip wordt warmte uitgestraald.

 

Infrarood vloerverwarming

Welke vloer is geschikt infrarood vloerverwarming?

* Laminaat.
* Parket.
* PVC en Vinyl.

Infrarood folie kan worden geïnstalleerd onder alle zwevende vloeren, zoals laminaat, parket, PVC en vinyl. Zorg ervoor dat u altijd controleert of de door u gekozen vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming. Daarnaast geldt generiek het volgende:

Laminaat: De folie kan worden toegepast onder de meeste typen laminaat.

Parket: Onder zwevend parket is de toepassing van de folie mogelijk, waarbij de dikte van het parket van belang is. Bij diktes van meer dan 1 cm zal de effectiviteit van de infraroodfolie verwarming achteruit gaan omdat het hout als een isolator werkt. Gebruik bij parket met een dikte van meer dan 18 mm wordt afgeraden, omdat de warmte dan niet meer goed door de vloer heen komt.

PVC en Vinyl: Omdat PVC en Vinyl een 100% vlakke ondergrond vragen, kunt u de infrarood folie niet direct onder de vloer installeren. De aansluitingen en draden van de folie zouden dan drukpunten kunnen veroorzaken die zichtbaar zijn in de vloer. Bij toepassing onder pvc of vinyl adviseren wij dan ook om de folie te installeren onder een dunne plaat hout. Multiplex van 6 of 9 mm dikte of VH MGO board van 6 mm is hier zeer geschikt voor. Ook helpt deze tussenlaag om de warmte goed te verdelen over de vloer. Dit garandeert een vlakke ondervloer en een goede werking van de infrarood vloerverwarming.

 

Waar dient u rekening mee te houden bij infrarood vloerverwarming?

*  Vloerkleed.
*  Meubels.
*  Natte ruimtes

Infrarood verwarming kan alleen worden toegepast op plekken waar geen thermische blokkade kan optreden. De infrarood folie verwarmt de vloer en deze moet zijn warmte goed kunnen afgeven aan de omgeving. Anders bestaat het risico dat de folie of vloer te warm worden, wat tot schade aan de folie of vloer kan leiden.

Een aantal voorbeeld situaties van thermische blokkades:

Vloerkleed: Het is niet mogelijk om een vloerkleed te plaatsen op plekken waar infrarood folie is toegepast. Deze zou de vloer te veel isoleren, waardoor de warmte niet meer weg kan.

Meubels: Wanneer meubels op pootjes enkele centimeter van de vloer staan, kan de warmte voldoende weg. Heeft u echter meubels die met de bodem tot op de grond staan, zoals een bank of kast, dan kunt u daaronder geen infrarood folie toepassen.

Natte ruimtes: Het is niet mogelijk om infrarood folie te leggen in ruimtes waar het zeer vochtig wordt, zoals in een sauna of in de badkamer. Voor de badkamer kunt u gebruik maken van elektrische vloerverwarming met een kabel en voor sauna doeleinden kunt u kijken naar de mogelijkheden van infrarood panelen met een juiste IP classificatie (deze geeft de mate van vochtbescherming aan). Bekijk hier de uitleg over IP classificatie.

Wat zijn de voordelen van infrarood vloerverwarming?

De voordelen

  • Geen ongewenste luchtcirculaties
  • Gunstig energieverbruik
  • Eenvoudige installatie

Wat kost infrarood vloerverwarming?

Infrarood warmte is een mooi alternatief voor de dure gestookte cv-ketel om je huis te verwarmen. Deze oplossing wordt hiervoor steeds vaker als alternatief gekozen met zonne daken. Het is echter niet aan te raden om infraroodpanelen als hoofdverwarming te installeren; doe dit alleen als je huis wel heel goed is geïsoleerd. In een advies gesprek gaan we in op vragen als: wat kosten infrarood panelen? Hoeveel elektriciteit verbruiken ze? Wanneer rendeert een investering in infraroodpanelen?

Infrarood (IR) panelen worden ook wel warmtepanelen genoemd. De panelen verwarmen op een manier die vergelijkbaar is met die van zonlicht. Infraroodpanelen stralen echter alleen infrarood uit en geen schadelijke UV-straling. Als het paneel aanstaat voelt het zeer vergelijkbaar met zonlicht aan. De panelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren, maar geven een straling af die warmte afgeeft zodra er een object mee in aanraking komt. Dat is efficiënt en zorgt voor minder lucht- en stofcirculatie in huis dus heel gezond!

Infrarood vloerverwarming
Categorieën: Vloerverwarming

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.