Wat is krachtstroom en wanneer is kracht-stroom nodig?

Kracht-stroom is er voor onze apparaten die tijdelijk veel stroom verbruiken, maar ook meer spanning vragen dan normaal nodig is. Onze machines draaien vaak op krachtstroom. De apparaten die je thuis gebruikt zijn niet geschikt om aan te sluiten op kracht-stroom. Daar heb je een verhoging nodig van het vermogen van je aansluiting.

Wij hebben nodig 1 x nul 1 x aarde en 3 x 20 amp zie afbeelding

krachtstroom

krachtstroom

Kosten kracht-stroom aanleggen

In de meeste huizen is tijdens het aanleggen van de elektra niet standaard rekening gehouden met krachtstroom apparatuur. Heeft u wel 3 fases, dan moet een elektricien of installateur deze krachtstroomaansluiting voor u aanleggen, . Krachtstroom aanleggen is niet zo duur, voor het aanleggen betaalt u:

de kosten van het klaarmaken van uw eigen groepenkast
de kosten van het aanleggen van een stopcontact voor kracht-stroom

Heeft u nietl 3 fases

Dan komen de aansluitkosten die de netwerkbeheerder in rekening brengt hier nog bij dan is meschien handiger om de buren te vragen want het gaat maar om een zeer korte tijd dat krachtstroom nodig is

Kijk ook op Kracht-stroom informatie

Krachtstroom werkt met een driefase-aansluiting
Krachtstroom onze apparaten hebben meer stroom nodig u andere huishoudelijke apparaten. Koopt u een bepaald apparaat, dan ziet u op het label altijd of het werkt op krachtstroom. In normale stopcontacten wordt de elektriciteit door twee draden geleverd. Eén draad heeft spanning en de andere draad is een nuldraad. De draad waar spanning op staat heet de fase.

Kracht-stroom werkt iets anders dan de normale stroom, namelijk met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting. In de praktijk betekent dit ook dat er tot wel drie keer zoveel vermogen kan worden geleverd vergeleken met een normaal stopcontact. Ideaal voor bijvoorbeeld sauna’s, jacuzzi’s, lasapparatuur, zware werkplaatsmachines of een oplaadpunt voor een elektrische auto.

kijk ook op informatie stroom

hier vind u alles stekkers van kracht-stroom 380 volt 

Wat is krachtstroom?

Om meer duidelijkheid te kunnen krijgen over het laten aanleggen en aansluiten van krachtstroom zult u moeten weten wat krachtstroom nu eigenlijk is. Kracht-stroom is niet meer of minder dan normaal stroom.

Bij normale stopcontacten worden er 2 draden gebruikt. een van deze draden is de nul draad de ander de draad waar spanning op staat ook wel genoemd de fase draad. Krachtstroom wordt door 4 draden geleid. Van deze 4 draden hebben er 3 draden spanning ook wel genoemd 3-fase stroom. 3-fase stroom kan ook 3 keer zoveel vermogen leveren als de standaard huis installatie.

De stekker van kracht-stroom ziet er wel anders uit dan van een normale elektra aansluiting. ook worden er meer draden gebruikt met meer kleurtjes dan bij een normale stroomaansluiting.

Ervaring met zwaar stroom

Als middelgroot installatiebedrijf hebben wij een ruime ervaring, ook met kracht-stroom aansluiten en aanleggen in uw huis. De elektriciteit die we thuis gebruiken heeft een zogenaamde spanning van 230 volt maar de stroomsterkte is uiteraard ook van belang, dat is doorgaans maximaal 16 ampère.

Dit betekent doorgaans genoeg voor een regulier huishouden.

krachtstroom

krachtstroom stekker deze is niet geschikt want deze is 16 amp gezekerd en wij 20 nodig

Wat is kracht-stroom en wanneer is krachtstroom nodig? Kracht-stroom is er voor onze apparaten die tijdelijk veel (kracht) stroom 380-400 volt verbruiken

wat is btw

Categorieën: Werkvoorbereiding

shares