Intro: de onderdelen van een vloerverwarmingssysteem

Wist u dat de Oude Romeinen al gebruik maakten van vloerverwarmingssystemen? Hun systeem bestond uit een verhoogde vloer die van beneden wordt verwarmd door middel van een oven. Dat zal best wat tijd gekost hebben om te bouwen. Tegenwoordig is vloerverwarming aanleggen een vrij standaard klusje. Maar toch: wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken, en uit welke onderdelen bestaat een vloerverwarmingssysteem nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit en vertellen we u ook wat deze verschillende onderdelen precies doen.

Noppenplaten vloerverwarming

Als een vloerverwarming niet wordt ingefreesd, leggen we eerst zogenaamde noppenplaten neer. Dit zijn speciale matten met, u raadt het al, noppen erop. De vloerverwarmingsbuizen kunnen kunnen eenvoudig en snel tussen deze noppen worden geklikt. De noppenplaten zijn zowel verkrijgbaar in een geïsoleerde als een ongeïsoleerde versie. De geïsoleerde versie is net iets dikker. Het leggen van vloerverwarming op noppenplaten gaat een stuk sneller dan als er gefreesd moet worden.

 

Vloerverwarmingsbuizen

Door de vloerverwarmingsbuizen stroomt na installatie water. Dit water wordt verwarmd door de CV (of eventueel een milieuvriendelijker systeem) en op die manier wordt de vloer verwarmd. Onze vloerverwarmingsbuizen zijn opgebouwd uit 5 lagen en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Ze zijn gemaakt van de grondstof PE-RT. Nadat de verwarmingsbuizen in de noppenplaten zijn geklikt kan de dekvloer aangebracht worden. De dekvloer die het beste te combineren is met vloerverwarming is anhydriet.

De vloerverwarming verdeler

De verdeler in een vloerverwarmingssysteem zorgt ervoor dat het warme water door de juiste verwarmingsbuizen wordt gepompt. Doordat een vloerverwarmingssysteem uit verschillende zones bestaat moet het water 'verdeeld' worden. Een verdeler zorgt hiervoor. In de meeste gevallen installeren we de vloerverwarmingsverdeler op een plek waar een conventionele wandradiator is weggehaald of geplaatst zou gaan worden. Op dit punt is vrijwel altijd een aanvoer- en retourbuis aanwezig naar het CV-systeem.

De vloerverwarming pompschakelaar

Een pompschakelaar is geen noodzakelijk onderdeel van een vloerverwarmingssysteem, maar kan wel heel handig zijn. Een vloerverwarming pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp in de verdeler alleen aangaat (en dus stroom gebruikt) als er warmt water nodig is. Aangezien in veel vloerverwarmingssystemen de pomp zonder schakelaar 24 uur per dag aanstaat, zult u begrijpen dat dit behoorlijk wat energiekosten bespaart.

Thermostaat vloerverwarming

En dan natuurlijk de thermostaat. Uw vloerverwarming instellen is tegenwoordig een fluitje van een cent door een slimme thermostaat. Met een thermostaat van een vloerverwarmingssysteem kunt u ook de temperatuur van de verschillende zones (of 'groepen') gemakkelijk regelen.

Categorieën: Materialen

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.