Subsidie voor isolatie in 2021

Sinds 4 januari 2021 is er een nieuwe subsidie voor isolatie van uw huis genaamd ISDE. Dit betekend Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Hiervoor komt u in aanmerking na het uitvoeren van minimaal twee isolatiemaatregelen. Sinds 1 januari 2021 is de subsidieregeling SEEH (Subsidie energiebesparing eigen huis) voor eigenaar én bewoner gesloten. Hier is de ISDE dus voor in de plaats gekomen. Isoleren van uw woning kent vele voordelen zoals lagere energiekosten en CO2-uitstoot, en daarnaast wordt uw huis voorbereid op aardgasvrij en energieneutraal wonen. Van een slechte naar goede isolatie kan €1.900,- per jaar schelen aan energiekosten. Alle reden dus om u goed te laten informeren over subsidie isolatie.

Kijk ook op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/alles-over-isoleren/

Subsidie isolatie 2021

Wanneer kan isolatie subsidie worden aangevraagd?

Er geldt als voorwaarde voor de regeling dat er twee besparende isolerende maatregelen genomen worden. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een combinatie van 1 isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler is toegestaan. De maatregelen hoeven dus geen twee isolatiemaatregelen meer te zijn, wat de meeste denken. Het goed isoleren oppervlak is voor alle woningtypen gelijk. Voor een aantal woningen geldt daardoor een verlaging van het aantal minimaal te isoleren vierkante meters. Het maximale subsidiegeld is vervangen door een maximale oppervlakte per maatregel, waar subsidie voor is aan te vragen.

Waarvoor kan ISDE subsidie aangevraagd worden?

ISDE subsidie kunt u krijgen met een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Om gebruik te maken van deze subsidieregeling dient u minimaal 2 maatregelen uit te voeren. Nieuw bij deze ISDE subsidie isolatie regeling is dat u isolatiemaatregelen met bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp kunt combineren, om zo subsidie te ontvangen.  Ook nieuw is de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het aan laten sluiten van de woning op een warmtenet.

5 type isolatiemaatregelen

1. Vloerisolatie

Vloer isolatie

U krijgt subsidie voor isolatie die is aangebracht onder de vloer of op de bodem van uw woning.

2. Spouwmuurisolatie

Muur

Het laten plaatsen van spouwmuurisolatie door een aannemer maakt onderdeel uit van de ISDE subsidieregeling

Dakisolatie

Dak isolatie

Subsidie voor de isolatie van een bestaand dak en voor het isoleren van de bestaande vloer van een zolder of vliering.

Glassubsidie

Glassubsidie

U krijgt alleen subsidie voor hoogrendementsglas. Dit kan zowel HR++ als triple glas zijn.

3. Gevelisolatie

Het laten plaatsen van gevelisolatie door een aannemer maakt onderdeel uit van de ISDE subsidieregeling

Woodstock kan de volgende isolatiemaatregelen voor u uitvoeren:

1. De schuimbetonvloer (kruipruimte-isolatie) met vloerverwarming.
2. Vloerisolatie met magnesiet of Airbase.

Hoe meer isolatiemaatregelen u neemt, hoe meer subsidie u kunt krijgen. U vraagt de subsidie pas aan nadat de isolatiemaatregelen zijn afgerond en betaald. Voor meer informatie kijkt u op www.rvo.nl.

Hoe kom ik in aanmerking voor de subsidieregeling?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Er worden minstens twee isolatiemaatregelen genomen;
  • U vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan;
  • U heeft geen recht op subsidie als u al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) heeft ontvangen;
  • De woning waarvoor u de subsidie aanvraagt is uw eigendom en hoofdverblijf of de woning wordt na renovatie uw hoofdverblijf;
  • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag u niet zelf doen;

Subsidie aanvragen

Het aanvragen van de subsidie loopt via de website www.rvo.nl, en u hebt er uw DigiD-inloggegevens voor nodig.

Lees meer over subsidie aanvragen en het stappenplan dat u kan doorlopen. U kunt daar ook de meldcodes vinden voor schuimbeton die u in het formulier moet invullen.

 

Wij helpen u bij de subsidie isolatie aanvraag

Een service die wij gratis aanbieden voor al onze klanten is het helpen bij de subsidie aanvraag. Deze procedures zijn complex en daarom ondersteunen wij u zo goed mogelijk.

9% btw-regeling bij het isoleren van woningen

Ga je isoleren? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn:

  1. glaswol
  2. steenwol
  3. piepschuim
  4. (isolatie)glas
  5. polyurethaan (PUR/PIR)

Deuren, kozijnen en riet zijn voorbeelden van zaken die niet gelden als isolatiemateriaal.

Materiaalkosten 21% btw

De (isolatie)materialen vallen onder het 21%-tarief, ook als je de materialen in jouw eigen bedrijf maakt.

Andere werkzaamheden dan isoleren

Verricht je andere werkzaamheden? Bijvoorbeeld sloopwerk voorafgaand aan het isoleren, het installeren van zonwering of het bouwen van een dakkapel? Deze werkzaamheden vallen onder het 21%-tarief.
Verricht je zowel werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen als werkzaamheden die onder het 9%-tarief vallen? Dan splits je het werk in een deel 21% en een deel 9%.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.